Obok braku wolnego kwasu solnego lub znacznego obnizenia jego ilosci zawartosc zoladkowa zawiera czesto obficie kwas mlekowy

Obok braku wolnego kwasu solnego lub znacznego obniżenia jego ilości zawartość żołądkowa zawiera często obficie kwas mlekowy. Wytwarzają go, rozkładając węglowodany, długie pałeczki, które opisał pierwszy Walery Jaworski (str. 161). Obecność kwasu mlekowego, jak i brak wolnego kwasu solnego nie jest jednak cechą właściwą wyłącznie rakowi żołądka. Kwas mlekowy powstaje podczas fermentacji zalegającej w żołądku zawartości, jeżeli nie ma w nim wolnego kwasu solnego, albo jest jego bardzo mało, niezależnie od tego, czy w żołądku jest rak, czy go nie ma. Bądź co bądź jednak zespół składający się z braku wolnego kwasu solnego i obecności kwasu mlekowego w zawartości żołądkowej powinien zawsze nasuwać na myśl raka żołądka. Drobnowidowo w zawartości żołądkowej stwierdza się zwykle obficie długie, nitkowate, ustawione do siebie pod kątem pałeczki kwasu mlekowego, opisane przez W. Jaworskiego w r. 1889. W rakach powstających na tle wrzodu trawiennego stwierdza się nierzadko czworniaki i drożdże. Stwierdza się je w tym okresie, w którym gruczoły żołądkowe wytwarzają jeszcze wolny kwas solny. W miarę obniżania się ilości tego kwasu dołączają się do czworniaków i drożdży także pałeczki kwasu mlekowego. W raku płaskim, miękkim, łatwo rozpadającym się i krwawiącym można nieraz stwierdzić domieszkę ropy. W zawartości żołądkowej wydobytej na czczo można stwierdzić czasami wymoczki oraz krętki rozwijające się dobrze na zasadowym śluzie w żołądku. [przypisy: acetylowany adypinian diskrobiowy, alfa pvp skutki uboczne, endodonta warszawa ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: acetylowany adypinian diskrobiowy alfa pvp skutki uboczne endodonta warszawa